America de Nord Canada Jasper

Jasper Național Park (I). Maligne Canyon

Canadian Rockies

Segmentul din Munții Stâncoși, care se află pe teritoriul Canadei, în provinciile Alberta și British Columbia poartă denumirea de Canadian Rockies. Cele mai înalte vârfuri sunt Mount Robson – 3954 metri (pe care am avut privilegiul să îl văd în drumul meu prin Canada) și Mount Columbia – 3747 metri, munte situat în parcul național Jasper. Râurile cele mai importante care izvorăsc din zona sunt: Fraser, Columbia, Bow, Athabasca, North Saskatchewan (râu ce constituie linia de demarcație dintre Jasper NP și Banff NP).

 Cinci mari parcuri naționale se află în Munții Stâncoși din Canada: Banff, Jasper, Yoho, Kootenay și Waterton, ultimul spre sud, la granița cu Statele Unite. Dsepre ce poți să faci în Banff am scris câte ceva aici. Fotografii cu smaraldul ireal din Yoho și alte informații găsiți aici.

Jasper National Park

Jasper este cel mai mare parc național din Munții Stâncoși. Este situat în nordul Parcului Național Banff, în provincia Alberta și se întinde pe mai mult de 11.000 km pătrați. Numele l-a primit de la Jasper Hawes, cel care opera în zonă un oficiu poștal pentru North West Company. Data de naștere oficială este 14 septembrie 1907 sub numele de Jasper Forest Park.  Abia în 1930 devine parc național.

 2.1 milioane de vizitatori au fost în zona în anul 2014. Alături de alte 3 parcuri naționale și 3 provinciale, Jasper este Unesco World Heritage Site începând cu 1984. În plimbările prin parc aveți ocazia să întâlniți o serie de animale: elan, caribu, căprioară, lynx, porcul țepos, vidra de rău, ursul grizzly, ursul negu, capra de munte, lupul, marmota, condorul, bufnița, castorul.

Orașul Jasper

Grand Trunk Pacific și Canadian Northern au construit la începutul anilor 1900 căi ferate ce traversează parcul. În 1911, Grand Trunk Pacific inființează în zona orașul Fitzhugh, oraș redenumit în 1913, Jasper.  Orașul e situat pe valea râului Athabasca și are o populație de aproximativ 5.200 locuitori. E înconjurat de Pyamid Mountain, Indian Ridge, Maligne Range, Victoria Cross Range. Centrul de informare turistică a fost construit în 1913 și declarat site istoric în 1996. În zonă există o telecabină, care urcă pe “The Whistlers”- un munte de 2.470 metri . Aici se află și un resort de ski.

Pyramid Lake

Situat la poalele Pyramid Mountain, lacul cu același nume se întinde pe 1.2 km pătrați. El comunică cu râul Athabasca prin Pyramid Creek de 2 km lungime. Există un resort în partea sudică a lacului. Lângă resort găsiți insula Pyramid, care este accesibilă prin traversarea unui pod de lemn. Zona este extrem de populară, inclusiv pentru locuitorii din Jasper, oraș aflat la 5 km distanță. Oameni ajung aici pentru picnic (există spații amenajate), pentru drumeții, pentru plajă sau pentru sporturi nautice (canoe, kayak, paddeling, bărci cu motor). Există multe locuri de unde se pot închiria echipamente necesare practicării sporturilor.

Maligne Canyon

 A fost sculptat în Palliser Formation, un stat de calcar (limestone) de pe fundul unei mări de acum 365 milioane de ani.  Geologii speculează că, inițial, ar fi fost câteva peșteri adânci. Acestea ar fi fost ulterior descoperite de topirea gheța-rilor și de apă. Râul Maligne, dar și fenomenele de îngheț și dezgheț au creat adevărate minuni: cascade, gropi, râuri subterne, izvoare, roci cu forme bizare.  De-a lungul canionului există o pistă interpretativă autoghidată, cu panouri, care descriu istoria geologicâ a zonei.

Sunt 2 trasee principale. Unul scurt, situat în partea superioară a canionului, care cuprinde 4 poduri, fiecare cu propria panoramă.  Sub al doilea pod se atinge adâncimea maximă de 50 de metri. Este cel mai adânc canyon din Munții Stâncoși. Cel mai bun loc pentru a admira o cascadă și a face fotografii se află pe podul numărul trei. Traseul lung urmează defileul și iese la podurile 5 și 6. Indiferent de traseul ales cu siguranță veți fi impresionați de zonă.

Nu uitați că mă găsiți și pe Facebook sau Instagram . 

Dacă vrei să vezi toate țările și locurile unde am reușit să ajung intră aici.

No Comments Found

Leave a Reply