Europa Letonia Riga

Riga capitala Art Nouveau a lumii

Art Nouveau

Stilul Art Nouveau ce s-a manifestat între 1890 si 1910 în artă și arhitectură și care a preluat numele de la “Maison de L’art Nouveau“, o galerie de artă deschisă  în 1895 de către Siegfried Bing a cunoscut diferite denumiri în țările unde și-a făcut simțită prezența. De la Modern Style în Marea Britanie, la Liberty Style în Italia, Tiffany Style în Statele Unite și pînă la Noodle Style în Belgia, curentul Art Nouveau a însemnat un pas înainte în evoluția  omenirii. Început în designul floral al lui William Moris, stilul și-a atins apogeul în cadrul Expoziției Universale de la Paris din anul 1900. Marele Palat și pavilioanele create aici sunt definitorii pentru Art Nouveau. Că să aveți o imagine completa și sugestivă despre revoluția  artistică pe care a reprezentat-o acest curent, o să va dau doar câteva exemple de opere Art Nouveau: Sagrada Familia, Casele Mila și Batllo ale lui Gaudi, Palau de la Musica Catalana din Barcelona , sinagoga Jubilee din Praga , Railay Station din Helsinki, ouăle Faberge, picturile lui Toulouse Lautrec sau cele ale lui Gustav Klimt.

Riga capitala Art Nouveau a lumii

Care este totuși legătura între Riga, un oraș cunoscut mai ales pentru Blackhead House, superba clădire cu influențe ale arhitecturii Ligii Hanseatice și stilul Art Nouveau? Chiar dacă pentru unii pare o supriză totală, Riga,  capitala Letoniei a fost declarat orașul cu cea mai mare concentrare de clădiri în stil Art Nouveau din lume. O treime din clădirile sale din zona centrală sunt construite în acest stil. În perioada de maximă dezvoltare a orașului, între 1910 și 1913 în Riga au apărut în jur de 300-500 de clădiri noi pe an ce au urmat în totalitate o coerentă urbană bine definită, toate având 6 etaje și aproximativ 21 de metri înălțime . Marea majoritate au fost construite în stil art Nouveau sau au în componenta detalii de aparțin acestui stil,  nmai ales în afara centrului vechi, pe strazile Alberta și Elizabetes . Proprietarii, constructorii și arhitecții veneau din diferite grupuri entice și erau fie letoni (Laube sau Alksnis), evrei (Paul Mandelstamm) sau germani (Moedlinger sau Dohnberg).

Eisenstein artizanul Art Nouveau în Riga

Artizanul consacrării definitive a stilului Art Nouveau în Riga rămâne totuși Mikhail Eisenstein, tatăl  cunoscutului regizor sovietic Sergei Eisenstein și fiul unor evrei născuți în Germania. El a văzut lumina zilei în Saint Petersburg si a îmbrățișat Biserica Rusă în 1897. După ce a absolvit în 1893 ingineria civilă la Saint Petersburg  acesta s-a mutat la Riga, pe atunci parte a imperiului rus, și aici a fost implicat în arhitectura mai multor clădiri din zona Alberta.  Eisenstein s-a lăsat condus in munca sa de principiile naturii, a folosit liniile curbe, simple și motivele naturale. Capete de leu sau capete de Medusa, grifoni, elemente geometrice sau umane combinate într-un stil desarsit .Asta veți găsi puse într-o armonie perfectă în toate clădirile proiectate de Eisenstein.  Cele mai interesante clădiri le găsiți pe strada Alberta la numerele 1, 2a, 4, 8, si 12 sau pe strada Elizabetes la numerele 10b și 33. Riga Graduate School of Law,  Stockholm School of Economics, College of Business Administration sau Ambasada Belgiei sunt  doar câteva exemple de  clădiri cu o arhitectură incredibila.  Stilurile Art Nouveau folosite au fost diferite, fiecare architect încercând să aducă  o tușa de originalitate în creațiile sale. Va provoc să recunoașteți influențele eclectice folosite de Eisenstein cât și pe cele perpendiculare, național romantice sau neoclasice ce se regăsesc în zona. Va asigur că nu va fi ușor, dar cu siguranță veți fi fermecați de impletirea detaliilor in arhitectura clădirilor. Riga este un oraș definitoriu pentru tarile baltice ,  cu foarte multe locuri unice și merită cel puțin un city break pentru a o cunoaște cu adevărat.

 

Pentru a fi la curent cu noile postări, va propun să ținem legătura pe Facebook sau Instagram

Daca vrei sa vezi toate tarile si locurile unde am reusit sa ajung intra aici.

No Comments Found

Leave a Reply