Dacă ați citit celebra carte al lui Radu Tudoran “ Toate panzale sus “ sau ați urmărit filmul cu același nume, cu siguranță ați visat să ajungeti cel puțin o dată în viață în Țara de Foc, la “capătul lumii“, în Ushuaia. Poți veni aici din capitala Buenos Aires pe șosea, după un drum de 3.000 de kilometri, pe calea apei, de obicei cu un vas de croazieră sau pe calea aerului după un zbor de 3.5 ore , așa cum am ajuns noi.
Ushuaia
Ushuaia se află situat într-un golf al insulei Grande Tierra del Fuego, între Martial Mountain și Beagle Channel. Este considerat orașul cel mai sudic al lumii. Există o controversă cu cei din Chile legată de acest lucru, aceștia susținând că acest statut aparține orașului chilian Puerto Williams. Capitală a provinciei argentiniene Tierra del Fuego, orașul se află la doar 1.100 km de coasta Antarcticii și este un important port industrial și hub de turism. De aici pleacă marea majoritate a croazierelor spre cel de-al șaptelea continent, Antactica traversând celebrul pasaj Drake. Etimologia denumirii orașului provine din alăturarea cuvintelor Ush – adânc și Waia – golf. Acestea aparțineau populației indigene Yamana, cea care trăia pe aceste meleaguri înainte de sosirea coloniștilor.
Temperatura medie în oraș este între 4 și 15 grade, cu recorduri de minus 21 grade iarnă și 29 grade vara. Sunt 146 zile cu precipitații pe an și 206 zile sunt înnorate. Umiditatea medie este extrem de ridicată – 77 %. Vântul este nelipsit și datorită direcției dinspre Antarctica aduce temperaturi scăzute. Pe coasta canalului Beagle o să vedeți frecvent așa numiții “flag-tree”- copaci care cresc îndoiți după cum bate vântul (din direcția continentului alb – Antarctica).
Puțină istorie
Waite Stirling este considerat primul misionar străin care a trăit aici între ianuarie și septembrie 1869. Anul următor își face aici casă reverendul Thomas Bridge, cel ce învață limba populației indigene Yamana. Reușește să scrie chiar un dicționar, originalul acestuia păstrându-se și astăzi în British Museum. Abia în anul 1873 apar Clara și Juan Lawrence, primii argentinieni ce se vor stabili aici. În același an Julio Argentino Roca declară Țara de Foc teritoriu argentinian. În 1880 apar în zonă primii căutători de aur datorită unor zvonuri care ulterior se vor dovedi false.
La 29 ianuarie 1883 apar și britanici pentru prima dată, atunci când capitalul Robert FitzRoy ancorează împreună cu vasul HMS Beagle. În 1896 și mai târziu în 1903, britanici construiesc cate o închisoare, pe același principiu cu cea din Tasmania. Le folosește în special pentru deportarea criminalilor periculoși și a deținuților politici. După unirea închisorilor din 1910, stabilimentul rezistă pînă în 1947, an în care este închis de către președintele Argentinei Juan Peron. Urmează transformarea în baza navală, pentru că astăzi clădirea să adăpostească Muzeul Maritim.
Ce sa faci in oras. Recomandări :
1. Mergeți să faceți o fotografie lângă semnul “End of the World”.
2. Faceți o plimbare în port și admirați vasul parțial scufundat St. Christopher.
3. Vizitați strada principală a orașului plină de magazine de suveniruri, restaurante, cafenele și baruri.
4. Puteți vizita Galeria tematică Historia Fueguina – o expoziție despre populația yamana și despre viața în zonă.
5. Mergeți la Muzeul Maritim. În clădirea vechii închisori sunt adunate mai multe muzee : Museo del fin del Muondo, Antarctic Museum, Marine Art Museum. Găsiți aici exponate despre viața prizonierilor, materiale despre fauna din zonă, o colecție de artă din Patagonia, exponate și informații despre expedițiile în Antarctica. Nu ratați secțiunea despre expediția Belgica și mărturiile despre biologul acelei expediții, românul Emil Racoviță.
6. Pentru prânz există varianta restaurantelor cu fructe de mare sau a clasicelor “asado” cu fripturi la proțap, restaurante întâlnite în toată America de Sud.
Flying over
Cazarea am avut- o la hotelul Tolkeyen într-un cadru natural superb, pe malul canalului Beagle. Restaurantul este și el excelent așa că vă recomand din toată inima locul. Una dintre imaginile care mi-au rămas întipărite pe veci în memorie este priveliștea asupra orașului și a canalului Beagle din avion. Atât la venirea dinspre Buenos Aires cât și la plecarea spre El Calafate am avut noroc de vreme excelentă. Instantaneele surprinse te lasă fără cuvinte.
Nu uitați că mă găsiți și pe Facebook sau Instagram .
Dacă vrei să vezi toate țările și locurile unde am reușit să ajung intră aici.
A doua parte a articolului o găsești aici.
No Comments Found