Calatoriile anului 2020 Diverse Retrospective

Călătoriile anului 2020. Anul României (III)

Septembrie

Planurile noastre de la începutul anului, de a vizita în luna septembrie coasta de est a Canadei și a Statelor Unite, au fost date peste cap din păcate de pandemie. Țările erau închise în continuare pentru turiștii europeni.  Din acest motiv am cautat o soluție altenativă pentru ziua mea de naștere.

Cascada Cailor

 Planul era un tur de forță de aproape 1.600 de kilometri. După o plecare extrem de matinală din București, pe un cod roșu de furtună și cu vizibilitate sub 3 metri , am reușit să parcurgem drumul până în Borșa – Maramureș. Am făcut câteva opriri în Bistita, Reghin și am vizitat Mânăstirea Moisei. Următoarea zi urcare cu telescaunul în Munții Rodnei și drumeție de 30 de minute pe sens până la Cascada Cailor.  Vizită la Moara lui Mecles din Săcel  în drumul spre Muzeul Țărăncii Române din Dragomirești. Senzațional ghidul de aici.

Bisericile din lemn monument Unesco

Obiectivul principal al călătoriei în zona Maramureșului a fost vizitarea tututor celor 8 biserici de lemn ce sunt declarate monument UNESCO. Am inceput cu biserica Nașterea Maicii Domnului din Ieud Deal (Unesco), Biserica Sfânta Paraschiva din Botiza, cea din Poienile Izei (Unesco) și cea din Rozavlea, cu o pictură recondiționată superb. Aproape peste tot le veți găsi închise. Fiecare are însă afișat un număr de telefon și o persoană de contact. 15-30 de minute în medie așteptarea la fiecare dintre ele, dar cu siguranță merită.

Bârsana

 Oprirea următoare a fost la Mânăstirea Bârsana. În muzeul de aici o să găsiți obiecte de cult și icoane din biserica” Intrarea Maicii Domnului în Biserică”. Este cea din lemn  ce este localizată  pe un deal în satul Bârsana și cea care este, de fapt, monument Unesco. Accesul la cea din urmă se face pe un drum asaltat prin stânga. Recomand să o vizitați. Cazarea am avut-o la pensiunea Valea Brânzei din Nanesti. Puțin retrasă de la drumul principal, cu o curte mare și priveliști asupra văii superbe. Gazde amabile și săritoare. Mâncare tradițională și chelneri îmbrăcați în costume populare. Ne-au pus la dispoziție gratuit haine de maramureșan. Ședința foto extrem de distractivă. Recomand cu toată căldura.

Cimitirul Vesel

Muzeul satului maramureșan din Sighetul Marmației nu cred că ar trebui ratat. La fel de cochet și frumos că și cel din București. Mânăstirea Săpânța Peri cu cea mai înaltă biserica din lemn din lume (78 metri).  Am revăzut Cimitirul Vesel și ne-am distrat de mesajele pline de tălc de pe cruci. Casa lui Stan Ion Patras, întemeietorul locului va oferă extrem de multe informații legate de originea, motivația  înființării și tradițiile acestui loc. Recomand o vizită aici

Horincă la Breb

A urmat biserica Sfântul Nicolae de la Budești (Unesco) și biserica Sfânta Paraschiva din Desești (Unesco). Senzațional preotul paroh de aici și explicațiile oferite. Ansamblu de tehnică populară de la Sârbi și cazarea în Breb. Nu degeaba laudă toată lumea aceast loc. Prințul Charles cică ar avea o casă cumpărată aici. Puțin rupt de civilizație. Mici restaurante, căsuțe de oaspeți renovate în stil tradițional, natură și tradiție. Majoritatea produse locale. Pâine făcută în casă, lapte neprocesat și gemuri de casă. Excelent loc să îmi petrec ziua de naștere. Și bună rău horinca… 🙂

Casa Olarului – Daniel Leș

Oprire  la păstrăvăria Alex în drumul spre Casa Olarului – Daniel Leș. Meșteșug adus la nivel de artă. Și un om deosebit. Mulțumesc pe această cale domnului Costin-Ion Corboianu pentru hint. De la el am aflat de acest loc alături de Muzeul Țărăncii din Dragomirești. Au urmat alte două biserici din lemn monument Unesco. Cele din Surdești și Plopiș, ambele cu același nume: ”Sfântul Arhanghel”.

Baia Mare

În drumul spre Baia Mare am oprit la biserica de lemn din Rogoz (Unesco) și la Mânăstirea Rohia. Important loc de pelerinaj pentru creștin-ortodocși. Seara am vizitat partea veche a orașului, fără să ratăm Turnul Ștefan, emblematic pentru oraș.

Oradea

 “Aprovizionare“ cu palincă la Medieșul Aurit la fabrica celor de la Zetea. Vizită scurtă în centrul orașului Satu Mare. La Carei am oprit pentru  Castelul Kalnoky. Deosebit. Și interior și exterior. Am încheiat ziua cu o plimbare în Oradea. Extraordinar oraș. Clădiri Art Nouveaux renovate. Omul sfințește locul. Felicitări fostului primar, actualul președinte de Consiliu Județean. Sper să facă aceleași lucruri senzaționale și în întregul judetul Bihor.

Peștera cu cristale Farcu

În drumul spre Farcu am oprit câteva minute la lacul cu nuferi din Băile Felix. Accesul e facil, pe drum asfaltat, până la peștera cu cristale din mina Farcu. Se intră la ore fixe, în gru, și vizita durează 30-45 de minute. Nu poți descrie exact frumusețile pe care le-a creat natura. Trebuie să mergeți să vă convingeți. A urmat peștera Meziad, printre cele mai interesante din țară. Una dintre cele mai mari colonii de lilieci din țară și protejarea acesteia. Lumina artificială în interior e folosită cu prudență din acest motiv.

Muzeul Aurului Brad

 Au urmat un drum destul de greu (cu porțiuni mari în reabilitate), până la Baia de Criș, pentru mânăstirea Franciscană. Se poate face mai mult pentru renovarea și punerea în valoare a acestui loc. Oprire la Țebea pentru mormântul lui Avram Iancu și Gorunul lui Horea. A urmat de Muzeul Aurului de la Brad. Senzațională lecție de mineralogie și pepitele de aur cu forme diverse. După o seară petrecută la piscina motelului de lângă Brad a urmat o vizită matinală la Cascada Săritoarea de lângă Stanija. Drum extrem de pitoresc și liber prin Abrud și Zlatna până la Alba Iulia. Nu la fel se poate spune de continuarea până la București.

Nu uitați că mă găsiți și pe Facebook sau Instagram . 

Dacă vrei să vezi toate locurile din Romania unde am reușit să ajung intră aici.

Dacă vrei să vezi a doua parte din retrospectiva anului 2020 intră aici.

No Comments Found

Leave a Reply